Jak dbać o odporność w czasie zimy?

Okres zimowy to wyzwanie dla odporności naszego organizmu.

Niska temperatura, wiatr oraz deszcze zwiększają ryzyko pojawienia się infekcji, zarówno wirusowej, jak i bakteryjnej.

Aby uniknąć nieprzyjemnych przeziębień i w pełni cieszyć się zdrowiem, warto zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego.

Nie potrzeba do tego drogich suplementów, wystarczy trochę dyscypliny i zmiana stylu życia!

 

  1. Witaminy

Od dawna wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W okresie zimowym dieta powinna być bogata w witaminy, a te najlepiej uzyskać z owoców i warzyw. Dostarczają dużą porcję warzyw i owoców, jako dodatek do głównych dań, lub jako przekąskę. Jedz zielone warzywa, również kiełki i nać oraz owoce zawierające dużo witaminy C – cytrusy, mrożone truskawki itd.

  1. Ciepłe posiłki

W okresie zimowym bardzo ważne jest rozgrzewanie organizmu. Pamiętaj, aby jeść dużo ciepłych i lekkostrawnych potraw, które nie obciążą układu pokarmowego. Włącz do jadłospisu ryby, ciepłe śniadania i zupy warzywne. Pij też dużo ciepłych napojów takich jak rozgrzewające herbatki i ciepłe soki. Odporność wzmacnia również miód, czosnek, imbir oraz cynamon, warto więc dodawać je do posiłków.

  1. Relaks

Aby dbać o odporność warto pamiętać o odpowiedniej ilości snu i odpoczynku. Zmęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje i choroby. Śpij więc minimum osiem godzin i nie przeciążaj się nadmiernie. W swoim grafiku znajdź czas na relaks!

  1. Ruch fizyczny

Aktywność fizyczna zwiększa aktywność układu odpornościowego. Codzienny długi spacer lub ćwiczenia fizyczne pozwolą na zachowanie zdrowia i witalności, nawet w chłodne dni.

  1. Odpowiednie ubranie

Zwróć uwagę na to, w jaki sposób się ubierasz. Noś czapkę, szalik oraz ciepłą kurtkę. Nie narażaj się na przeciągi i pamiętaj, że chwilowe przebywanie na zewnątrz bez ciepłego odkrycia może skończyć się przeziębieniem.

Życzymy miłych zimowych dni, bez infekcji i chorób!

 

Opracowanie: mgr fizjoterapii Anna Mąka